Kom igang med glutenfri kost

Kom igang med glutenfri kost

Det er en jungle at være nybegynder i en glutenfri verden. Men det kan blive en nødvendighed, hvis du lider af allergi. Mange danskere vil desuden mærke en helt fantastisk velvære i kroppen, efter at have undgået gluten i en periode.

Glutenfri kost kan have en positiv effekt på den oppustede mave, som mange af os går og døjer med. Jeg mener det! Jeg vil æde min gamle hat på, at langt størstedelen af os kan slippe af med den oppustede mave, hvis vi holder os fra gluten.

Men det er hårdt.. Rigtig hårdt.. Specielt i starten, hvor du føler dig som en frustreret, hovedløs kylling. Men tvivl ej, og læs videre, jeg håber at kunne svare på nogle af de spørgsmål som dukker op.

Hvad skal jeg kigge efter på varedeklarationen?

Jeg vil til en start opfordre til at gå i Google-krig, og indhente viden omkring hvad gluten egentlig er. Jeg kunne sagtens gengive det her, men det ville måske blive lidt langhåret.

 Dog er det faktisk gjort rigtigt nemt at aflæse varedeklarationen. Alle allergener er markeret med fed og findes derfor hurtigt. Nederst vil der typisk stå, hvis varen indeholder spor af gluten. Det kan for eksempel være pga. krydsterminering, hvor andre madvarer bliver lavet samme sted, og derfor ‘smitter’ de hinanden med gluten. Hvis du er særlig intolerans overfor gluten, og reagerer ved meget små mængder, skal der dog lidt grundigere læsning til. Varen skal nemlig indeholde en bestemt mængde indhold af gluten, for at det bliver markeret.

Kan jeg overhovedet tage ud at spise?

Ja, selvfølgelig kan du det. Større kæder (Jensens Bøfhus, Bones, BarSushi osv.) har allergene kort liggende på hjemmesiden. Det gør at du altid kan forberede dig hjemmefra, hvis du har lyst.
Ellers kan jeg ikke komme udenom, at jeg altid har følt mig lidt til besvær når jeg har spurgt tjeneren om allergener i maden. Men sådan er det jo bare.
Det kræver lidt træning at gennemskue et menukort. Men det gode er, at du altid kan bede om at få salaten uden crutoner, eller spørge om du må få lidt mayonnaise istedet for sovs.

UH UH UH.. Hvis du tror det er slut med burgere, så er det løgn. Du kan stadig få din snaskede Mc Donalds eller Burger King burger, da de begge steder har glutenfri-boller.

Vi kommer desuden ikke udenom, at jo større by du spiser i, jo bedre plejer udvalget at være. Jeg kan desværre ikke lave en guide over glutenfri-spisesteder i Århus eller København, men jeg vil gerne lave en til Kolding. Kolding er da trods alt også en (studie)by.

Er det dyrt at spise glutenfri kost?

Ja og nej.
Til at starte med, fristes man til at gå til glutenfri-hylden i supermarkedet, og så bliver det sgu lidt pricey. Men det er rart at hylderne er der, og at mulighederne vokser og vokser. Der er sågar mulighed for at købe glutenfri frysepizza i Bilka(og andre steder). NAM NAM på en søndag i nattøj.
De fleste glutenfri-varer kan til gengæld holde sig ‘for evigt’, så frygt ikke mugpletter på burgerbollerne om 3 dage.

Grunden til jeg også svarer nej, er… Bag selv.. Gør det, gør det, gør det. Det giver så mange gode muligheder.

Der er mange muligheder for at gøre sig nogle gode indkøb hos Økovejen. Find en masse glutenfrie produkter her (annoncelink)

Er der skjulte fælder?

JA, der er tonsvis af skjulte fælder. Du vil blive overrasket over, hvor mange produkter producenterne propper hvedemel i, som du aldrig havde drømt om. Pølser, leverpostej, pålæg, dressinger, sushi, slik (JA, næsten alt slik!) … Men du lærer med tiden at opdage fælderne, og hvor du skal være særligt opmærksom.

Jeg vil desuden lige nævne friture-fælden. På langt de fleste spisesteder, benytter de sig af pommes frites lavet på kartofler. Det lyder jo alt sammen meget godt. Men kun hvis spisestedet benytter seperat friture til deres pommes frites. De må altså ikke benytte samme fritureolie til dine pommes, og andres onion rings, fiskefileter eller nuggets. Spørg på stedet for en sikkerheds skyld, og vær varsom trods allergene-kort.

Pøj pøj 🙂1 thought on “Kom igang med glutenfri kost”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *